Dubbel besparen in Utrecht

Een paar decennia geleden, in 1977, was het idee: als we in de zomer meer gebruikmaken van zonlicht, hebben we minder lamplicht nodig. Zo besparen we energie. De zomertijd was geboren. Maar of het een echte besparing oplevert? Lamplicht is door de komst van LED en spaarlampen veel zuiniger geworden. Gelukkig is er een manier waarop we sowieso zuiniger omspringen met energie. Zonnepanelen: Delektro installeerde ze op de daken van 41 nieuwbouwwoningen in Utrecht.

Enige tijd geleden legde Bouwonderneming Van Bekkum uit Amersfoort een vraag neer bij Delektro. Of we een flinke rij huizen in Utrecht wilden voorzien van pv-panelen én een e-installatie. De aantallen? Het ging om 41 nieuwbouwwoningen. Die opdracht sprak ons wel aan. De combinatie van alles onder 1 dak (of eigenlijk erop). Dát is de kracht van Delektro!

De twee installaties zorgen voor een mooie wisselwerking. De pv-panelen leveren straks de energie die nodig is voor de e-installatie. Die laatste gebruiken de nieuwe bewoners dagelijks voor heel gewone dingen. ’s Ochtends roosteren ze een boterham, ’s avonds föhnen ze hun haar. Zonder e-installatie wordt dat allemaal een stuk lastiger. Blijft er nog energie over, dan levert de pv-installatie die terug aan het netwerk. Dat merken de bewoners in hun portemonnee. Kortom: de combinatie van beide systemen levert aan alle kanten winst op.

Tijdens dit project werken we met een LEAN-planning. Dat wil zeggen: strak georganiseerd. De volgende activiteit wordt pas uitgevoerd wanneer de voorgaande erom vraagt. Dat past helemaal bij Delektro. Duurzaam denken zit namelijk niet alleen tussen de oren. Het is uiteindelijk gewoon een praktisch verhaal. Gebruikmaken van beschikbare techniek, dat is wat we doen.

Eind april is de oplevering van dit project. Tijdens het totale bouwproces hebben de mensen van Delektro meerdere malen contact met de opdrachtgever. Uiteindelijk werken alle partijen op de bouw naar het geplande opleveringsmoment toe. Dat gaat als een geoliede machine!